Testamente för nybörjare

Det är inte varje dag en bouppteckning behöver upprättas. Det är därför naturligt att vara osäker på hur ett sådant dokument fylls i. Här beskrivs processen på ett pedagogiskt sätt, steg för steg.

Redovisa dödsboets tillgångar

Vad är då en bouppteckning? När en person avlidit behöver det göras en skriftlig sammanställning över tillgångar och skulder i dödsboet.

Om den avlidne var gift ska båda makarnas tillgångar och skulder redovisas. Även om den avlidne hade ett samboförhållande bör den efterlevande sambon redovisa sina egendomar. Givetvis ska ett eventuellt testamente redovisas i bouppteckningen om den avlidne efterlämnade ett. Vid situationer då ett testamente upptäcks efter slutförd bouppteckning kan ett tillägg göras i efterhand. Eftersom det saknas ett nationellt register över testamente är det bra att undersöka den avlidnes hem, bankfack och andra ställen där ett sådant kan finnas förvarat. Vid bouppteckning är det bra att känna till vilka som kan vara potentiella arvtagare eller så kallade dödsbodelägare.

Möjliga dödsbodelägare är följande:

  • Allmänna arvsfonden
  • Arvingar genom biologiskt släktskap
  • Efterarvingar från en tidigare avliden make
  • Make/maka, registrerad partner eller sambo
  • Testamentstagare

Vem tillåts fylla i bouppteckningen?

Efterlevande kan välja att göra en bouppteckning antingen privat eller via en begravningsbyrå. En jurist kan också anlitas för att göra jobbet. Om det görs privat ska den efterlevande som har bäst kännedom om dödsboets egendom fylla i bouppteckningen. Personen som gör det kallas för bouppgivare och ska även ha nödvändiga kunskaper i att upprätta en bouppteckning. Därtill måste bouppgivaren utse två stycken utomstående förrättningsmän som inte har arvsrätt. De ska intyga att bouppteckningens redovisning är riktig och att tillgångar är korrekt värderade.

En begravningsbyrå eller jurist kan som sagt också göra jobbet, något som kan vara lämpligt i en tid av sorg. I sådana fall är det de som sköter denna process och sammanställer bouppteckningen. Den efterlevande behöver inte fylla i dokumentet.

Tänk på att en bouppteckning måste upprättas inom tre månader efter dödsfall. Därefter ska bouppteckningen vara inskickad till Skatteverket inom en ytterligare månad, sammanlagt fyra månader efter dödsfallet.

Bouppteckningens funktion

En del kanske undrar varför en bouppteckning behövs, varför kan inte efterlevande själva sköta processen utan att blanda in Skatteverket? Därför en registrerad bouppteckning har flera viktiga funktioner. För det första undviker det potentiella konflikter och missförstånd mellan efterlevande. För det andra är det olagligt att ta del av dödsboets tillgångar innan bouppteckningen registrerats. För det tredje utgör det ett skydd mot att någon börjar använda dödsboets tillgångar, som att exempelvis föra över pengar från dödsboets bankkonto.

Registrerad bouppteckning

När bouppteckningen väl är registrerad är nästa steg att upprätta en arvskifteshandling. Besök den avlidnes bank och ta med detta dokument där det lämnas in. Därefter kan banken betala ut pengar och fördela eventuella värdepapper till dödsbodelägare.